Wyjątkowa zupa dyniowa doskonała na chłodne jesienne dni

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ogromna, pomarańczowa dynia nie jest tylko dekoracją Halloween czy magicznym pojazdem dla Kopciuszka. W rzeczywistości, to owoc o wyjątkowych wartościach odżywczych, który może stać się kluczowym składnikiem w kuchni. W szczególności, dynia doskonale sprawdza się jako składnik pożywnej, rozgrzewającej i przede wszystkim smacznej zupy.

Wielu z nas myli dynię z warzywem, podczas gdy w rzeczywistości jest to owoc. Korzystne właściwości dyni są znane od dawna i potrafią przynieść nam wiele zdrowotnych korzyści, zwłaszcza gdy nauczymy się wykorzystać ją w kulinariach.

Jesień to idealny czas na skorzystanie z dobrodziejstwa dyni, przygotowując z niej rozgrzewającą, sycącą zupę. Poniżej przedstawiamy listę składników do jej przygotowania:

Składniki:

– makaron nitki (1 paczka)
– dynia (ok. 1 ½ kg)
– cebula – 2 średnie sztuki
– kapary w zalewie (1 łyżka)
– płatki chili (¼ łyżeczki)
– olej – 3 łyżki
– słodka śmietanka (100ml)
– woda
– sól do smaku

Przepis:

Makaron powinniśmy ugotować w osolonej wodzie, szybko ostudzić w zimnej i dobrze odcedzić. Następnie obieramy dynię i cebulę, kroimy je na średnią kostkę i podsmażamy na oleju do momentu zyskania złotego koloru. Dodajemy następnie płatki chilli, sól do smaku i zalaniemy wodą tak aby pokryła ona dynię. Gotujemy wszystko do miękkości, uważając przy tym aby dynia nie rozgotowała się. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką, a potem łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy jeszcze chwilę. Zupę podajemy z makaronem nitki. Smacznego!