Komercyjna uprawa pstrąga tęczowego w Polsce zaczęła się rozwijać w latach 60. XX wieku. W miarę jak społeczeństwo stawało się bardziej świadome i miało dostęp do większej ilości informacji, zaczęto uświadamiać sobie potencjalne zagrożenia wynikające z intensywnej hodowli ryb. Niemniej jednak, jak w każdej debacie publicznej, zawsze istnieje co najmniej dwie perspektywy.
Z jednej strony mamy troskę o środowisko i konieczność zachowania naturalnej różnorodności gatunków ryb dla konkretnego dorzecza. Z drugiej strony mamy szybko rozwijającą się akwakulturę pstrąga tęczowego.
Pytanie, które pojawia się to, czy możliwe jest utrzymanie równowagi między produkcją hodowlaną a ochroną środowiska, tak aby zapewnić stopień różnorodności biologicznej zbliżonej do naturalnej? Zanim spróbuję odpowiedzieć na to pytanie, chciałbym przybliżyć postać naszego głównego bohatera – pstrąga tęczowego.