Wielu ludzi kojarzy jesień z okresem grypy i przeziębień, a także nastrojem spadającym wraz z coraz krótszymi dniami i malejącą ilością światła słonecznego. Nie musi jednak tak być, gdyż sposób, w jaki się odżywiamy, ma istotne znaczenie dla naszego samopoczucia. Jesienna dieta może okazać się ciekawa i urozmaicona dzięki dużej różnorodności lokalnych warzyw i owoców. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek.
Proste kroki do wprowadzenia jesiennej diety
Z wykorzystaniem sezonowych polskich warzyw i owoców możemy wzmocnić naszą odporność! Lokalne, sezonowe produkty mają wysoką wartość odżywczą i powinny być pierwszym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Warzywa, takie jak papryka, dynia, cukinia, buraki, marchew, kapusta, kalafior, brokuły, brukselki, fasolka szparagowa, por, szalotka, szczypiorek są pełne witamin i antyoksydantów. Te właśnie składniki pomagają naszemu organizmowi przeciwdziałać zapaleniom – ważne jest to szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy.
Warto zwrócić uwagę na witaminy A, C i E – są one niezwykle ważne dla naszego ciała podczas jesieni. Doskonałymi źródłami witaminy A są m.in. marchew i dynia. Zalecamy także wprowadzenie do diety szpinaku, który jest bogaty w witaminy A i E, pomidorów (bogatych w witaminy A i C), papryki, jarmużu (bogatego w wit. E). Wzbogacając dietę o orzechy, nasiona i pestki (można je uprażyć), dostarczamy organizmowi nie tylko witaminę E, ale również tłuszcze niezbędne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Ważnym elementem jesiennego menu powinna być cebula i czosnek, które są naturalnym źródłem allicyny – naturalnego antybiotyku. Są to produkty o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym, antybakteryjnym oraz stymulującym układ odpornościowy.
Jesienne posiłki o działaniu rozgrzewającym
Podczas chłodniej aury warto skupić się na potrawach o działaniu rozgrzewającym. Biorąc pod uwagę rozmaicenie diety jesiennej, warto zwrócić uwagę na takie składniki jak kurkuma, imbir, pieprz cayenne, cynamon, szałwia, tymianek, bazylia, oregano, rumianek, mięta pieprzowa czy miód. Dzięki nim nasz organizm będzie mógł utrzymać odpowiednią temperaturę nawet w chłodne dni.