Parlament Europejski dąży do poprawy jakości soków owocowych i promowania lokalnej produkcji

Parlament Europejski zwraca uwagę na kwestię soków owocowych, szukając odpowiedzi na pytania dotyczące ich autentyczności i poziomu zdrowotności. W ostatnich dwudziestu latach spożycie tych produktów w Unii Europejskiej wzrosło dwukrotnie, co niewątpliwie jest punktem zainteresowania ze strony deputowanych. Parlament Europejski stara się promować wyższe standardy produkcji soków oraz ułatwić konsumenckie decyzje dotyczące wyboru zdrowszych opcji.

Dane Parlamentu Europejskiego pokazują, że aż 80% soków dostępnych na rynku Unii Europejskiej pochodzi z importu, głównie z Brazylii i USA, z dominującym udziałem soku pomarańczowego. Hiszpański deputowany, Andres Perello Rodriguez (Sojusz Socjalistów i Demokratów), autor sprawozdania Parlamentu Europejskiego na temat soków owocowych, podkreśla znaczenie pochodzenia soków. Zwraca uwagę na fakt, że importowany towar wpływa na zwiększoną emisję dwutlenku węgla i zachęca do promowania lokalnie produkowanych soków, które nie wymagają transportu i są tworzone zgodnie z europejskimi standardami produkcji i prawa pracy.

Deputowani skupiają się również na jakości owoców używanych do produkcji soków. W Europie wykorzystuje się owoce, które ze względu na niewielki rozmiar lub niedoskonałości nie są zbyt atrakcyjne dla konsumentów. Natomiast w Brazylii i USA, skąd pochodzi 80% soków dostępnych w Unii Europejskiej, soki produkowane są z owoców przeznaczonych na przetwórstwo, które nie zawsze charakteryzują się wysoką jakością.

Ważnym aspektem jest też różnorodność oferty soków. Producentom z USA wolno dodawać do soków pomarańczowych sok mandarynkowy, co poprawia smak i zwiększa zawartość witamin. Europosłowie dążą do zmiany przepisów, które pozwolą producentom z UE na dodawanie tego składnika do swoich produktów (do maksymalnie 10% objętości napoju) w celu lepszego konkurowania z zagranicznymi markami.

Parlament Europejski szczegółowo analizuje również kwestię zdrowotności soków. Mimo że świeże soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów oraz minerałów, takich jak potas i magnez, konsumenci powinni dokładnie sprawdzać, czy piją sok, nektar czy napój. Wszystko to zostanie uregulowane w nowej dyrektywie UE, która skupia się na klarowności informacji dostępnych dla konsumentów. Unia Europejska zwraca również szczególną uwagę na informacje o zawartości cukru w produktach, co jest istotne dla osób walczących z nadwagą lub cierpiących na cukrzycę.

Ważnym elementem są również produkty „light”, które zawierają znacznie mniej kalorii dzięki zastosowaniu słodzików zamiast cukru. Przy tym konsumenci powinni zachować ostrożność, ponieważ bezpieczeństwo spożywania niektórych słodzików, zwłaszcza przez kobiety w ciąży, jest tematem dyskusji.

Parlament Europejski intensywnie dba o zdrowie obywateli UE. Oprócz tematu soków owocowych, deputowani zajmują się różnymi projektami mającymi na celu poprawę jakości żywności. Przykładowo, tydzień temu Komisja Ochrony Środowiska i Zdrowia Publicznego PE przyjęła przepisy umożliwiające krajom zakaz hodowli GMO. Parlament próbował również wprowadzić zakaz produkcji żywności ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa.