Komary – dlaczego są niezbędne, mimo że są uciążliwe?

Nie ma co ukrywać, wiele osób marzy o letnich wieczorach bez komarów. Te małe, ale uciążliwe owady często zakłócają nasz spokój swoim nieprzyjemnym brzęczeniem i swędzącymi ugryzieniami. Czasami przenoszą również różne choroby. Czy nie byłoby lepiej gdybyśmy mogli pozbyć się ich raz na zawsze?

Jednak pomimo potencjalnej utraty komfortu, komary to istoty, które świetnie przystosowały się do życia w różnych środowiskach. W zasadzie można je spotkać na każdym kontynencie, z wyjątkiem Antarktydy i kilku subarktycznych wysp, jak informuje National Geographic. W Polsce możemy natknąć się niemal na 50 gatunków tych owadów.

Mogłoby się wydawać, że komary zostały stworzone tylko po to, by drażnić ludzi swoimi ukąszeniami. Ale jak podkreśla entomolog prof. Stanisław Ignatowiczak, cytowany przez serwis TVP3 Wrocław, każdy organizm ma swoje miejsce w ekosystemie i pełni określoną rolę. Nie jest inaczej w przypadku komarów.

Te drobne owady żerują na nektarze i sokach roślin, co przyczynia się do ich zapylania. Larwy komarów są cennym składnikiem ekosystemu wodnego, filtrując wodę stojącą poprzez zjadanie cząstek organicznych i mikroorganizmów. Są również pokarmem dla wielu gatunków ryb i płazów. Dorosłe komary stanowią z kolei pożywienie dla nietoperzy i jerzyków.

Jeśli więc komary nagle zniknęłyby ze świata, ludzie mogliby poczuć ulgę, ale naturalne ekosystemy na pewno by ucierpiały. Pomimo swojego wkładu w ekosystem, komary mogą jednak być niebezpieczne dla ludzi i zwierząt, ponieważ przenoszą groźne choroby, takie jak malaria czy borelioza. Są one również zdolne do przenoszenia mikroorganizmów między dzikimi zwierzętami a zwierzętami domowymi oraz ludźmi.

Warto też wiedzieć, że to tylko samice komarów gryzą ludzi. Choć obie płcie komarów żywią się głównie nektarem kwiatów, samice potrzebują krwi do wytworzenia jaj. Kogo wybierze samica komara do ukąszenia zależy głównie od mikroflory skóry danej osoby. Czyli „słodka krew” to tak naprawdę związki emitowane przez bakterie i grzyby obecne na powierzchni naszej skóry, które przyciągają lub odstraszają komary.