Jabłko, powszechnie cenione za jego korzystny wpływ na układ trawienny, pełni kluczową rolę w przyspieszaniu metabolizmu oraz wspomaga proces odchudzania. Nie tylko jednak przyspiesza spalanie kalorii, ale też działa prewencyjnie wobec raka, miażdżycy i innych schorzeń sercowo-naczyniowych. Dodatkowo, poprawia regenerację organizmu. Ze względu na swą dostępność i niską cenę, warto spożywać jabłka regularnie, a jej skórka jest równie wartościowa jak miąższ.
Jonagold, Jonatan, Piękna z Boskoop, Reneta to tylko niektóre z odmian tego popularnego owocu. Jabłka są zdecydowanie najbardziej rozpoznawalnymi owocami w krajach o umiarkowanym klimacie i często uznawane za najzdrowsze spośród nich. Są tysiące odmian tych owoców, które różnią się wielkością, kolorem skórki, fakturą miąższu oraz intensywnością aromatu. Niektóre odmiany są wyjątkowo słodkie i soczyste – najchętniej spożywane na surowo. Odmiany o wyraźnym kwasowym smaku idealnie nadają się na przetwory. Z kolei odmiany o słodko-kwaśnym smaku często są dodawane do dań mięsnych, takich jak kaczka czy schab, a także do sałatek warzywnych i surówek. Aby zapobiec ciemnieniu obranych jabłek, wystarczy pokropić je sokiem z cytryny.
Niestety, stale pojawiają się nowe odmiany jabłek, które nie zawsze charakteryzują się dobrymi walorami smakowymi i zdrowotnymi. Nowe gatunki jabłoni zaczynają dominować na rynku, ponieważ sadownicy starają się hodować drzewa jak najbardziej odporne na mrozy, szkodniki i choroby.
Zasady te nie dotyczą tylko miąższu jabłka. Większość substancji fitochemicznych znajduje się w skórce i pestkach jabłek. Spożywanie samego miąższu oznacza utratę dużej ilości bioaktywnych związków korzystnie wpływających na nasz organizm. Miąższ nie zawiera antocyjanów, a zawartość procyjanidyn jest dwukrotnie, a nawet trzykrotnie niższa niż w skórce. Dlatego, jeśli chcemy poprawić pracę jelit, pozbyć się zaparć, schudnąć i wzmocnić serce i naczynia krwionośne, powinniśmy spożywać jabłka w całości. Pamiętajmy jednak, aby dokładnie wcześniej umyć skórkę, szczególnie jeśli jabłka są mocno błyszczące – mogą być pokryte warstwą wosku do poprawy ich wyglądu w sklepie. Przy zakupach warto dokładnie oglądać jabłka, zwłaszcza te pakowane w worki foliowe.