Rola pełnoziarnistych produktów w profilaktyce niewydolności serca – wyniki amerykańskich badań

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców pokazują, że nasza dieta ma bezpośredni wpływ na prawdopodobieństwo wystąpienia niewydolności serca – jednej z najgroźniejszych chorób wieku. Jak podaje portal Science Centric, spożywanie produktów pełnoziarnistych znacząco zmniejsza ryzyko rozwinięcia tej choroby.

Niewydolność serca to problem, który dotyka ponad 5 milionów osób wyłącznie na terenie Stanów Zjednoczonych. W związku z tym badacze z czterech różnych ośrodków w USA postanowili przyjrzeć się z bliska korelacji pomiędzy dietą a prawdopodobieństwem rozwoju schorzeń serca.

W ramach badania monitorowano stan zdrowia 14 000 pacjentów przez ponad 13 lat. Jak wynika z obserwacji, regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych obniża ryzyko wystąpienia niewydolności serca aż o 7%. Naukowcy odkryli również, że konsumpcja tłustych produktów mlecznych oraz jaj zwiększa to ryzyko odpowiednio o 8% i 23%. Pozostałe badane produkty nie miały istotnego wpływu na ryzyko zachorowania.

Konkluzja jest jasna – dieta pełna pełnoziarnistych produktów może znacząco przyczynić się do profilaktyki chorób serca. Oczywiście, należy pamiętać, że równie duże znaczenie mają inne czynniki, takie jak styl życia, masa ciała oraz obecność innych chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze.